Wiener Melange nebo grosser Brauner?

Vídeňská kávová kultura určitě stojí za bližší poznání. Terminologie druhů kávy se liší např. od té italské, a tak vám nezbývá než se prozkoušet až ke své oblíbené variantě.


Když jsem se přestěhovala do Vídně (v té době u nás ještě nebyly řetězce typu Costa Coffee :-), oblíbila jsem si Wiener Melange, která se stala součástí mého studentského života. Stejný podíl espressa a našlehaného mléka, s troškou mléčné pěny. Šlehačka sem určitě nepatří.

Často jsem slyšela objednávat tzv. Einspänner. V doslovném překladu se jedná o jednospřežný vůz/drožku, ale v kávovém světě Vídně (či Rakouska) vám naservírují dvojité espresso, prodloužené o 3 cl vody a nahoru kopec šlehačky.

Pokud máte rádi něco ostřejšího, můžete zkusit Fiakerkaffee, kde vám do espressa s cukrem přidají panáku slivovice nebo třešňovice a šlehačku navrch.

V létě se můžete zchladit vídeňskou ledovou kávou. To vám zalejí dva kopečky vanilkové zmrzliny studeným mlékem s trochou cukru a dvěma espressy.

Ale samozřejmě můžete sáhnout po klasice, jako např. grosser Schwarzer (dvojité espresso) nebo grosser Brauner (dvojité espresso se šlehačkou). Existují i varianty kleiner Schwarzer a kleiner Brauner, které si můžete nechat prodloužit horkou vodou.

Takže suma sumárum si nelze jen tak objednat „Ich möchte einen Kaffee, bitte.” To je vlastně nic neříkající objednávka, kterou je třeba náležitě upřesnit :-)!

Klíčová slova: Němčina

Andrea Lippová

6. 9. 2021