Vídeňské stánky s párky součástí kulturního dědictví

Nejsou sice ještě úplně součástí UNESCO, ale už jsou na seznamu rakouského „National Inventory of Intangible Cultural Heritage“.


Tento podzim jsem si mohla opět ověřit, jak fungují, a bylo to moc příjemné. Jejich tradice sahá až do 18. století, kdy bylo oficálně zavedeno řemeslo „Bratlbrater”. Nejprve se jednalo pouze o pojízdné stánky, pevný provoz povolila Vídeň až v roce 1969.

S těmito stánky je spojena část vídeňské kultury. Propojují různé sociální vrstvy, jsou součástí nočního života, vznikla díky nim i nová slovíčka. Jejich počet však bohužel stále klesá (uvádí se, že ještě v roce 2010 jich bylo okolo 500, dnes mluvíme o čísle 120). 

Pokud budete ve Vídni, určitě je vyzkoušejte. Kvalita uzenin je vysoká a kromě různých druhů párků a klobás si můžete dát třeba Käseleberkäse (nelze jednoznačně přeložit – jedná se o jemnou sekanou doplněnou o velkou porci sýra, většinou se konzumuje v housce a je to hodně návykové!) I když to začínám slůvkem „Leber”, játra v tomto výrobku nenajdete.

A jaký si můžete dát páreček nebo klobásku? Co třeba Käsekrainer (klobáska se sýrem), Bernerwürstel (klobáska se sýrem ve slaninovém obalu), klasický vídeňský párek, který se ale v němčině řekně Frankfurter, nebo třeba Debreziner, pikantnější klobásku s paprikou, Burenwurst (Haasse) – hrubší vařenou klobásu a nebo Waldviertelwurst, tmavší klobásu typu Burenwurst. K tomu samozřejmě Semmel oder Brot, Senf, Mayo, Ketchup, Gurke, Zwiebel, Kraut :-)

Pokud byste si chtěli objednat můj oblíbený Käsekrainer místním slangem, tak asi takto:” a Eitrige mit an Bugl und an G’schissenen” – Käsekrainer s patkou chleba a sladkou hořčicí. Dobrou chuť!

A samozřejme Bier...

 

Klíčová slova: Zajímavosti, Němčina

Andrea Lippová

4. 10. 2025


Komentáře, diskuse

Nové téma